SRC belgesi ticari araçlar için zorunlu mesleki yeterlilik belgesi olarak bilinmektedir. SRC belgesi nasıl ve nereden alınır, ücreti ne kadar? Yazımızdan inceleyebilirsiniz.
SRC belgesi, Karayolu Taşıma Kanunu’nu kapsamında düzenlenmiş olan ve ticari araç kullanıcıları için zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesidir. İlgili kanuna göre yük, kargo ve yolcu taşıyan araçlar ticari araç olarak nitelendirilmektedir. Bu araçları kullanan sürücülerinin SRC belgesi edinmesi zorunludur. Aksi durumda sürücülere cezai işlem uygulanmaktadır. Bu durum yalnızca ülkemiz için değil, tüm ülkeler için geçerli bir prosedürdür. Fakat elbette mesleki yeterlilik belgesine verilen isim ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. SRC belgesi ile kullanılması gereken araçlar şu şekilde örneklendirilebilmektedir:
- Kamyon
- Kamyonet
- Minibüs
- Panelvan
- Çekici
Bu konuda kıstasımız, yük, yolcu veya kargo taşımacılığında kullanılan bir araç kullanmaktadır.
SRC Belgesi Nasıl Alınır?
SRC belgesi almak için öncelikle ilgili kuruma başvuru yapmak ve eğitimleri tamamlamak gerekmektedir. İlgili düzenlemeye göre 25 Şubat 2003 yılından önce ehliyet alan kişilerin herhangi bir sınav veya eğitim prosedürünü izlemesine gerek bulunmamaktadır. Doğrudan talep ederek ehliyet türlerine uygun SRC belgesi alma imkanları bulunmaktadır. Sınavsız başvuru ile ehliyet türüne göre alınabilecek SRC belgeleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- B Sınıfı Ehliyet: SRC2, SRC4
- C-D Sınıfı Ehliyet: SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5
- E Sınıfı Ehliyet: E sınıfı ehliyet sahipleri tüm SRC belgelerini sınavsız bir şekilde edinebilmektedir.
Bununla birlikte 2003 yılından sonra ehliyet alan kişilerin ise T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendiren kurumlardan birine başvuru yapması ve eğitimlerini tamamlaması gerekmektedir. Ardından sınava girerek 100 üzerinden en az 70 puan alınması gerekmektedir.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından SRC belgesi sınavları 3’er aylık periyotlar halinde gerçekleştirilmektedir.
SRC Belgesi Alma Şartları
SRC belgesi alma koşulları, ilgili yasal düzenlemeler kapsamında belirlenmiştir. Bu nedenle koşulları sağlayamayan kişilerin SRC belgesi alma imkanları bulunmamaktadır. Hem sınavsız hem de sınavla SRC belgesi almak için sağlanması gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- 25 Şubat 2003 tarihinden önceki bir tarihte ehliyet alan kişiler için sınav koşulu bulunmamaktadır. Kendi ehliyet türleri ile alabilecekleri belgeyi yalnızca başvuru yaparak edinme imkanları bulunmaktadır.
- 25 Şubat 2003 tarihinden önceki bir tarihte B sınıfı ehliyet alan kişilerin sınavsız bir şekilde ehliyet alabilmeleri için sağlamaları gereken bir koşul bulunmaktadır. Buna göre B ehliyetlilerin SRC belgesini sınavsız bir şekilde alabilmeleri için 25 Şubat 2003 tarihine kadar en az 90 günlük sigorta / Bağ-kur primlerini ödemiş olmaları gerekmektedir.
- Hem sınavsız hem de sınavla SRC belgesi alabilmek için 65 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
- Büyük otobüs şoförlerinin 26 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
- SRC sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Başarı şartı 100 üzerinden 70 olarak belirlenmiştir.
- 25 Şubat 2003 tarihinden sonra ehliyet alan kişilerin 32 saatlik SRC belgesi eğitimlerini tamamlamış olması gerekmektedir.
SRC Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler
SRC belgesi için talep edilen belgeler, belgenizi almak için başvuru sırasında yanınızda bulundurmanız gereken belgelerdir. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Diploma fotokopisi
- Ehliyet belgesi
- 2 tane vesikalık fotoğraf
- Kimlik belgesi fotokopisi
SRC Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
SRC belgesi başvurusu, e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. E-Devlet Kapısı sistemi üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmek için e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle e-Devlet giriş kanallarından birine sahip olmanız öncelikli koşuldur. E-Devlet sistemine elektronik imza, internet bankacılığı, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve e-Devlet Kapısı şifresi ile giriş yapılabilmektedir. E-Devlet Kapısı şifresi vermek için yetkilendirilmiş kurum, PTT kurumudur. PTT kurumuna kimlik belgeniz ile giderek 2 TL karşılığında şifre edilebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra SRC belgesi almak için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sistemin ana sayfasında online hizmet alabileceğiniz kurum ve kuruluşların bulunduğu “Kurumlar” sekmesi bulunmaktadır. Bu sekmeye tıklayarak “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı” kurumunu seçmeniz gerekmektedir.
- Ardından kurumun hizmetleri görüntülenecektir. Hizmetler arasından “Muafiyetli SRC Belgesi Başvuru” sekmesine tıklamanız gerekmektedir.
- Tarafınızdan bazı bilgiler talep edilecektir. Bu bilgileri girerek SRC belgesi başvurusu yapılabilmektedir.
SRC belgesi başvurusunda tarafınızdan talep edilen belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Talep edilen belge türü
- Ehliyet bilgileri (il, ilçe, belge numarası, seri numarası)
- İletişim bilgileri
E-Devlet SRC Belgesi Nasıl Alınır?
E-Devlet Kapısı’ndan SRC belgesi almak için öncelikle başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Sınav ve eğitim gibi prosedürleri tamamladıktan sonra ise belgenizi almak için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde belirlenmiştir:
- E-Devlet Kapısı sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.
- Ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hizmetlerine ulaşım sağlamanız gerekmektedir.
- Kurumun görüntülenen hizmetleri arasından “Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama / Düzenleme” hizmetine tıklamanız gerekmektedir.
- Kurum tarafından bu hizmet SRC belgesi sorgulama ve barkodlu olarak belge düzenleme için sunulmuştur.
- Hizmete tıkladıktan sonra belge sorgulamanız otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.
- Kayıtlı bir belgeniz bulunması halinde barkodlu bir şekilde düzenleme imkanınız bulunmaktadır.
SRC belgesini mutlaka e-Devlet’ten alma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Bizzat ilgili kuruma giderek de başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
SRC Belgesi Harç Ücreti Ne Kadar?
SRC belgesi harç ücreti, başvuruda yatırmanız gereken belgelerdir. SRC belgesi çeşitlerine göre ücretleri değişiklik göstermektedir. Sınavsız SRC belgesi almak için harç ücretleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sınavsız SRC belgesi, 100 – 150 TL arasında değişiklik göstermektedir.
- Sınavsız çift SRC belgesi, 150 – 200 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Sınava girerek başarılı olan kişilerin 100 TL harç ücretinin yanı sıra eğitim ücretlerini de ödemeleri gerekmektedir. Eğitimlerin ücretleri saat başı 26 TL olarak belirlenmiştir. Sınav ile SRC belgesi almak için eğitim saatlerine göre SRC belgesi ücretleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- SRC1 Belgesi: 1.040 TL (40 Saat Eğitim)
- SRC2 Belgesi: 936 TL (36 Saat Eğitim)
- SRC3 Belgesi: 1.066 TL (41 Saat Eğitim)
- SRC4 Belgesi: 936 TL (36 Saat Eğitim)
- SRC5 Belgesi: 750 TL
Bu belirlemelerin yanı sıra 24 TL kart ücreti bulunmaktadır.
SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?
SRC belgesi çeşitleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- SRC1 Belgesi: Uluslararası alanda yolcu taşımacılığı yapmak için gerekli olan belgelerdir. Bu belgenin yokluğu halinde, sınırdan geçmek mümkün olmamaktadır.
- SRC2 Belgesi: Yurt içinde yolcu taşımacılığı yapmak için gereken mesleki yeterlilik belgesidir. SRC1 belgesi olan kişilerin SRC2 belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır. SRC2 belgesi ile hem yurt içi hem de yurtdışı taşımacılık yapılabilmektedir.
- SRC3 Belgesi: Uluslararası yük ve kargo taşımacılığı yapmak için gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
- SRC4 Belgesi: Yurt içinde yük, kargo ve eşya taşımacılığı için gereken mesleki yeterlilik belgesidir. SRC3 belgesine sahipseniz tekrar SRC4 belgesine sahip olmanıza gerek bulunmamaktadır. SRC3 belgesi ile hem uluslararası hem de yurt içinde yük, kargo ve eşya taşımacılığı yapılabilmektedir.
- SRC5 Belgesi: Tehlikeli madde taşımacılığı yapmak için sahip olmanız gereken SRC belgesi türüdür.