Belgesel tutkunları için en iyi belgeselleri sıraladığımız bir öneri listesi hazırladık. IMDB verileri ve izleyici yorumları baz alınarak hazırlanan listemizde national geographic belgesellerinden tarihi belgesellere, doğa belgesellerinden uzay ve bilim belgesellerine kadar birçok yapımı listemizde bulabilirsiniz.
1) Kutuplar Atlası (Frozen Planet)
İngiltere de 2011’de yapılan bir doğa belgeseli film serisidir. İngiliz devlet televizyon kurulu olan BBC ve Open Univercty tarafından yapımcılığı yapılmıştır. Bu seri 8 bölümden oluşmaktadır. Bölümlerin her biri50 dakika olmaktadır. Bu belgeselin konusu canlıların hayatı ve yaşam mücadelelerini anlatmaktadır. CNN Türk tarafından Türkiye’de yayımlanmıştır. Bu serinin bölüm isimleri, Dünyanın Uçlarında, İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış, Son Hudut, İnce Buz Üstünde ve Destansı Yolculuk şeklinde sıralayabiliriz.
2) Hayat (Life)
Bu belgesel filmi Amerika’da Birleşik Krallık ’ta yapılmıştır. Bu belgesel 10 seri şeklinde 2009 yılında yayımlanmıştır. Bu yapım BBC One ve BMC HD kanalında yayımlanmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise NTV tarafından izleyiciyle buluşmaktadır. 10 bölümden oluşan belgesel 50’şer dakikadan oluşmaktadır. Bu seri en iyi belgesel sıralamasına girmektedir. Bu belgesel filmi bölümleri, Hayat Mücadelesi, Sürüngenler, memeliler, Balıklar, Kuşlar, Böcekler, Avcı ve Av, Derinlerdeki Canlılar, Bitkiler, Primatlar şeklinde yayımlanmıştır.
3) Büyük Dünya Tarihi (Andrew Marr’s History Of The World
Bu belgesel insanlık tarihinin 70 bin yıllık geçmişinden bahsetmektedir. Tarihteki dönüm noktalarını izleyicilere aktarmaktadır. BBC tarafından yayımlanan bu belgesel tarihe yön veren uygarlıkları, savaşlar, icatlar ve yapılan keşifleri dramatikleştirerek yaptıkları anlatımla izleyiciye sunmaktadır. Savaş döneminde yaşanan olayları gün yüzüne çıkartarak tarihi film olarak en iyi belgesel serilerinden bir tanesidir. Bu filmin bölüm isimleri, Hayatta Kalmak, İmparatorluk Çağı, Söz ve Kılıç, Aydınlanmaya Doğru, Yağma Dönemi, Devrim, Endüstri Çağı, Aşırılık Çağı şeklide sıralanmaktadır.
4) Şok Doktrini: Felaket Kapitalizminin Yükselişi (The Shock Doctrine: The Rise Of Disaster Capitalism)
2007 tarihli kitaptan esinlenerek bu film oluşturulmuştur. Kitapta bahsedilen neoliberal serbest piyasa politikası tarafından savunulan yanlarını anlatmaktadır. savaşların bu politikaları baz alarak hayata geçirildiğinden bahsetmektedir. Bu film 7 bölümden oluşturulmaktadır. Bu bölümlerde ayrı ayrı ekonomi anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra ekonominin savaşlarla nasıl bir ilgisi olduğundan da bahsetmektedir. 7 bölümlük olan bu film siyasi ve ekonomik açıdan ele alınan en iyi belgesel adaylarından bir tanesidir.
5) Cosmos: Bir Uzay Serüveni
Bu belgesel 2014 yılında Amerika tarafından yapılan bir belgeseldir. Bu film 44 dakikalık 13 bölümden oluşmaktadır. Bu belgeselde bilim adamlarının yaptıkları çalışmaları konu alan bir belgeseldir. Kozmos ve evrenden bazı bilgiler vererek uzay-zaman filme açıklanmaya çalışılmıştır. Bu film bölümleri, Saman Yoluna Bir Bakış, Yaşamın Nehirleri, Bilginin Gücü, Gökyüzü Hayaletleri, Aydınlıkta Saklanmak, Deeper-Deeper-Deeper Still, Temiz Oda, Güneşin Kardeşleri, The Lost Worlds of Planet Earth, Elektrik Çocuk, The Immortals, The World Set Free, Karanlıktan Korkma adında izleyiciyle buluşmuştur.
6) Yeryüzü
2006 yapımı belgesel 11 bölümden oluşmaktadır. BBC yapımı bir doğa belgeselidir. Bu film doğa belgeselleri açısından en çok izlenen ve aynı zamanda en iyi belgesel yapımları arasında yerini almaktadır. Bu filmin Bölüm isimleri, Bir Kutuptan Diğerine, Dağlar, Tatlı Su, Mağaralar, Çöller, Buz Dünyaları, Büyük Ovalar, Ormanlar, Sığ Denizler, Mevsimlik Ormanlar, Derin Okyanuslar şeklinde yayımlanmıştır. İngiltere yapımı bil filmdir. İlk kez BBC tarafından ilk kez yayımlanmıştır.
7) Afrika
Bu belgesel 2013 yılında yayımlanmıştır. İngiltere yapımı bir filmdir. Birleşik krallık, ABD, PRC, Fransa gibi ülkelerde yayımlanmıştır. 60’ar dakikalık 6 bölümden oluşmaktadır. Bu filmde Afrika’da yaşayan hayvanların vahşi yaşam tarzlarını konu almaktadır. Afrika’nın belirli bölgelerini, çöllerini ve Afrika’da olan vahşi yaşamda meydana gelen sorunlardan bahsedilmektedir. Aynı zamanda çıkan sorunların nasıl çözülebileceğinden bahsetmektedir. Bu belgeselin bölümleri, Kalahari, Savana, Kongo, Burun, Sahra, Gelecek olmak üzere düzenlenmiştir. Bu Afrika belgeseli en iyi belgesel alanında en çok izlenen filmdir.
8) Earthlings
2005 yılında yayımlanan bir belgeseldir. Bu belgeselde hayvanların, çeşitli işkencelere maruz kalması sonucunda hayvanları anlatan bir belgeseldir. Bu belgeselde, evcil hayvanlar, yemek, eğlence, giysi ve bilimsel araştırma olarak alt başlıklar altında konular işlenmiştir. Bu belgeselde gizli kamera ile gerçekleştirilen çekimlerin yanı sıra yapılan haberlerden de bahsedilmektedir. Aynı zamanda insanların nasıl acımasız olabileceklerini, sınırlarını nasıl zorlayabileceklerini ve hayvanların aslında ne kadar hor görüldüklerinden bahsedilmektedir. Bu film tek part şeklinde 90 dakika olarak çekilmiş bir filmdir.
9) The Corporation
Kanada yapımı olan bu film 2003 yapımıdır. Bu film, hukuk profesörü olan Joel Bakan tarafından hazırlanmıştır. Çağdaş dönem de hizmet veren işletmeler dünya üzerinde güçlü ve pozitif duruş konusunu işlemektedir. Bu belgesel şirkette yaşanan gerçek olayları izleyenlere aktarmaktadır. Belgesel gerçek hayatta şirketlerde ne gibi sorunlarla karşılaşıldığı, bu sorunlara nasıl çözümler bulduklarını anlatmaktadırlar. Bu bir şirket belgeselidir. Şirket belgeseli olarak en iyi belgesel sıralamasına girmiştir.
10) Food, Inc
Gıda üzerine yapılan bu film 2009 yapımı ABD filmidir. ABD’de yapılan film çalışan haklarına ve çevreye zarar veren aynı zamanda sağlıksız gıda üreten işletmelerin var olduğunu göstermek için yapılmış bir belgesel filmidir. Bu belgesel 82. Akademi Ödülü almaya hak kazanmıştır ancak az bir fark ile kaybetmiştir. Bu belgesel, 93 dakikalık bir filmdir. Bu belgesel gıda üzerine yapılmış belgesellerin arasında en iyi belgesel olduğunu kanıtlamıştır.